Tuesday, 7 July 2015

Risau susu badan kurang? Kenali punca-puncanya.

Assalamualaikum mommies....lamanya senyap sunyi blog ni. Maaf mommies kami sangat2 sibuk dengan urusan pejabat & juga bisnes.

Sebagai tanda minta maaf, sekali lagi kami kongsikan antara punca2 penyebab susu badan kurang. Banyak pertanyaan yang kami dapat mengenai topik ini, lagi2 dalam bulan puasa ni banyak mommies mengadu susu badan merudum. Selalunya memang tak dapat dielakkan, ya lah berpuasa tentunya kurang minum air. Mommies jangan sedih ye. InsyaAllah apa yang dapat tu cukup buat si kecil. Yakin pada ketentuan rezeki olehNya yang Maha Pemurah. Pastikan juga mommies minum air sebanyak yang boleh & amalkan pemakanan sihat semasa sahur & berbuka puasa.

Insya Allah nanti kita kongsikan cara2 untuk menambah susu badan secara semulajadi. Tapi sementara itu jom refresh balik mengenai punca2 susu badan kurang. Bila dah tahu & kenalpasti puncanya, insya Allah lebih mudah untuk kita atasinya kan...

1) Period
Tak semua mommies akan affected sebab period, tapi bagi mommies yang terkesan, ini kerana  kurangnya cecair dalam badan. Wanita yang sedang haid kehilangan darah yang banyak dari tubuh, dan sebahagian besar komponen dalam darah adalah air. Jangan bimbang, jangan stress, teruskan pam macam biasa dan banyakkan minum air.

2) Kurang stimulasi
Konsep penghasilan susu badan adalah mengikut demand - supply. Bila banyak permintaan, banyaklah penghasilannya. Kosongkan payudara sekerap 2 jam sekali. Boleh saja pam atau terus direct-feed. Jangan putus asa walaupun pada awalnya hasil pam sedikit, ini kerana badan kita baru menerima isyarat permintaan susu. Jika dibuat secara konsisten, insya Allah secara automatik badan pun mula hasilkan susu yang banyak seiring dengan permintaan yang banyak.

3) Ibu berdiet & makan tidak seimbang
Mommies kena pastikan makanan yang diambil mestilah cukup, seimbang & berkhasiat. Jika mommies tidak makan, tubuh sudah pasti kurang nutrisi & boleh menggangu penghasilan susu ibu. Air juga perlu diminum sekurangnya 2-3 liter sehari. Boleh juga amalkan apa-apa makanan yang boleh menggalakkan penghasilan susu.

4) Ibu stress / tekanan perasaan
Jangan stress mommies. Memang memenatkan, apatah lagi jika mommies berkerja, nak pam lagi, nak uruskan anak lagi, nak uruskan rumah tangga lagi. Dapatkan bantuan suami, saudara mara atau kawan-kawan untuk urusan kemas rumah, urusan kerja, uruskan anak-anak lain. Jika perlu ambil vitamin untuk kekuatan tubuh dan extra energy. Yang paling penting, mommies perlu enjoy semasa pump ataupun semasa menyusukan anak. Inilah saat yang terindah menjadi seorang ibu. Ianya juga tidak kekal, cuma 2 tahun saja. Jadi mommies, kuatkan semangat dan enjoy saat-saat ini :)

Ini antara faktor-faktor utama mengapa susu kita berkurangan. Banyak lagi faktor lain, dan ianya mungkin tidak sama dari seorang ibu dengan ibu yang lain. Jadi mommies, kalau rasa macam ada sedikit masalah dalam penghasilan susu badan, ambillah sedikit masa untuk cuba kenalpasti faktornya. Jika perlu dapatkan nasihat & pandangan dari lactation consultants, atau dari doktor-doktor yang menyokong penyusuan susu ibu. Jangan lupa berdoa padaNya semoga dipermudahkan perjalanan penyusuan susu anak kita ye mommies. Insya Allah, pasti berjaya :)

No comments:

Post a Comment